Maahad Thahfiz Jamiul Hasanat Hangus Terbakar

9 08 2015

Tanjong Karang, 8 Ogo: Maahad Thahfiz Jamiul Hasanat, Batu 10 TanjongIMG-20150809-WA0114 Karang hangus dalam kebakaran yang memakan masa 15 minit dipercayai akibat daripada litar pintas.

Maahad Thahfiz yang berusia lebih 20 tahun itu mempunyai murid seramai 25 orang yang berumur antara 12 sehingga 17 tahun dan dengan beberapa orang tenaga pengajar, terletak di berhampiran dengan Masjid Jamiul Hasanat Batu 10 Tanjong Karang.

Menurut Pengerusi Maahad Thahfiz tersebut, Ustaz Mat Hasbollah Sudin, sewaktu kejadian, pelajar-pelajar Thahfiz tiada di dalam asrama kerana menghadiri kenduri penduduk qariah. Saya dimaklumkan oleh jiran berhampiran, api dipercayai mula menyala IMG-20150809-WA0112daripada salah sebuah bilik sebelum merebak dengan pantas dan menyebabkan bangunan yang menempatkan kelas dan asrama pelajar tersebut hangus sama sekali.

Sementara itu, Mudir Maahad Thahfiz tersebut, Ustaz Mohamad Judi Sarjo, berkata, Sewaktu kejadian, kira-kira jam 9.30 malam saya berada di Sawah Sempadan kerana menghadiri rumah terbuka, sebelum mendapat panggilan daripada ahli qariah yang memaklumkan kebakaran tersebut sebelum bergegas pulang.

Apabila saya sampai ditempat kejadian, saya melihat keseluruhan bangunan asrama tersebut telah hangus terbakar dan pasukan bomba dan penyelamat sedang memadamkan kebakaran. Kebakaran dipercayai aklibat daripada litar pintas, katanya yang juga salah seorang pengasas Maahad berkenaan.
IMG-20150808-WA0169
Sementara itu, Penghulu Mukim Tanjong Karang 1 & 2, Jumasri Jumin, berkata, Saya telah menghubungi pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Kuala Selangor. Dan pihak JKM Kuala Selangor telah memberikan bantuan segera seperti tilam, bantal selimut dan keperluan untuk pelajar.

Turut sama ditempat kejadian ialah Yang Dipertua (YDP) PAS Kawasan Tanjong Karang, Nor Az Azlan Ahmad, Setiausaha PAS Kawasan, Mohamad Faizal Mohamed Barja, Pegawai Daerah Kuala Selangor, Shamsul Shahril Badriza Mohd Noor, dan beberapa agensi kerajaan.

Advertisements

Tindakan

Informasi

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s
%d bloggers like this: