Sifat-Sifat Yang Mesti Ada Sebagai Seorang Pemimpin

18 01 2010

Pulau Pangkor, 16 Jan : Ciri-ciri pemimpin mestilah menepati piawaian kepimpinan yang ditentukan dalam sesuatu organisasi dan tidak dicacatkan oleh kelemahan-kelemahan yang tidak dapat mengimbagi kelayakan-kelayakan yang positif, kata Ustaz Mohd Judi Sarjo, Ahli Majlis, Majlis Daerah Kuala Selangor sewaktu membentangkan kertas kerja yang bertajuk “Tugas dan Tanggungjawab sebagai seorang Pemimpin” sewaktu Bengkel Pengurusan Jawatankuasa Kampong dan Perancangan Takwim Ketua-Ketua Kampong DUN Sungai Burong yang diadakan di Suria Beach Resort, Pualau Pangkor, Perak pada 16 dan 17 Januari 2010.

Sifat-sifat utama yang perlu ada sebagai seorang pemimpin ialah kemahiran mental yang tinggi dan kreatif, minat dan mempunyai kebolehan yang luas untuk menyelesaikan sesuatu perkara, mempunyai kemahiran komunkasi yang tinggi dengan masyarakat, kematangan dalam membuat sesuatu tindakan, kekuatan motivasi, kemahiaran sosial dan keupayaan untuk mentadbir masyakaratnya.

Pemimpin juga mestilah sentiasa mengawasi setiap perkara yang dilakukan oleh orang bawahannya dengan membantu ahli mendapatkan sumber secara am untuk menyempurnakan tugas mereka. Sebagai pemimpin juga mestilah mempunyai kebolehan dalam memimpin, menggerak, mengarah dan berkomunikasi yang baik kepada ahli.

Cepat mengenal pasti kekurangan prestasi kerja dan berusaha membetulkannya serta menunjukkan teladan yang baik dan bertindak dengan pantas serta penuh minat dan berhati-hati semasa memimpin, katanya lagi yang juga Timbalan Yang Dipertua PAS (YDP) Tanjong Karang.

Pemimpin yang baik juga mestilah membuat penilaian terhadap laporan yang telah disediakan serta menilai sama ada objektif atau tujuan sesuatu program itu tercapai ataupun tidak. Jika ada sebarang kekurangan, mestilah mengemukakan cadangan pembaikan untuk tindakan selanjutnya. Dan menyediakan laporan lengkap berdasarkan laporan, maklumat atau data yang diperolehi untuk dikemukakan kepada pihak atasan atau sebagainya.

Advertisements

Tindakan

Informasi

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: